6.10.09

Jom Tidur...


 


"SESETENGAH kita menganggap bahawa tidur sebentar pada waktu siang adalah sifat orang malas atau menganggap rutin tidur sebegini mengganggu kesihatan. Namun, sedarkah kita bahawa tidur pada waktu siang adalah suatu amalan yang dipraktikkan masyarakat di negara Barat mahupun umat Islam sejak dulu.

Ia dianggap sebagai praktikal untuk menyegarkan semula badan dan minda yang juga dipanggil sebagai 'power nap'. Sebagai golongan pekerja di dalam pelbagai sektor, perkara ini perlu diambil perhatian walaupun budaya tidur sekejap waktu siang ini belum begitu popular di negara kita. 


Bayangkan daripada pagi hinggalah ke petang kita terlalu fokus kepada tugasan dan kerja sehingga kita lupa untuk memberikan tubuh badan dan minda kita waktu rehat yang optimum dengan kaedah yang tepat. "



Itu kalau tidur 10 hingga 15 minit, tetapi kalau dah tidur sampai 2-3 jam, apakah itu dipanggil amalan yang baik? Fikir-fikirkanlah...

4 ulasan:

kuina berkata...

en3 nie buat aku panas bantal...
apapun tido best...

mycaklempong berkata...

Hahahaha..........

janganla panas...maksud saya tido waktu tengahari time rehat tu bukannya tido time kita cuti. Time tu memang digalakkan kita tidur untuk mengelakkan kita buat maksiat. Dak gitu cik Ina kita....

MaizaC'Joe berkata...

salam..

tdo sudah tentu sngat penting.. tak cukup tdo.. mula lah tak brsemangat nak krj.. nak study... kena cukup tdo.. tp kena brpada2.. jng asyik tdo aja.. satu krj tak jadi..

mycaklempong berkata...

pandai cik adik kita...