10.1.10

Bila Melayu Masuk Kristian

Bila heboh tentang pembakaran gereja sebagai tindakbalas penggunaan kalimah Allah, aku teringat pada Lina Joy. Gembira agaknya dia sekarang ya. Aku lampirkan sedikit cerita berkenaan Lina Joy yang pernah menggemparkan Malaysia dulu.
 sijil baptis Lina Joy

Nama asal: Azlina Binti Jailani, pernah memohon pada tahun 1997 untuk ditukar kepada Azlina Lelani tetapi ditolak sebab beralasan telah tukar agama Kristian.

* Permohonan kedua untuk tukar kepada Lina Joy pada 1999 tanpa menyatakan sebab pertukaran kepada agama Kristian telah diluluskan, dengan Kad Pengenalan Baru tertera perkataan Agama Islam.

* Ayah bernama Jailani bin Shariff dan ibu bernama Kalthum binti Omar, keduanya beragama Islam dan mengamalkan hidup sebagai Muslim.

* Berwajah typical Malay, berbangsa Melayu keturunan Jawa, berumur 42 tahun.

* Mengisytiharkan tidak pernah mempraktikkan Islam sejak lahir, beragama Kristian sepenuhnya sejak tahun 1990, mempunyai sijil Baptis yang dikeluarkan pada 11-May-1998,

* pada tahun 2000 menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan seorang India Kristian, dan meminta untuk didaftarkan perkahwinan tersebut untuk mengesahkan perkahwinan beliau.

* Telah beberapa kali dipanggil dan dinasihatkan oleh Majlis Agama berkenaan kemurtadan beliau, tetapi beliau mempertahankan yang pilihan keluar dari Islam adalah kehendak sendiri dan telah dimaklumkan pada kedua ibu bapa.

* Bekerja di Access Dunia Sdn Bhd, Subang Jaya.menetap di Taman Dato Tan Yeiw Lai, Kuala Lumpur.

Untuk mengikuti perkembangan murtad silalah berbuat demikian dengan pergi ke link ini. Gerakan Pembela Islam

2 ulasan:

MaizaC'Joe berkata...

nak di salahkan ibu bapa tak boleh juga.. diri sendiri tak berpegang teguh.. tapi, jika dari kecil dah di terapkan soal2 keagamaan.. InsyaAllah tak jadi mcm tue kot.. Lina Joy.. rasa jln dia kat situ ja kot.. ntah la.. nak berdoa moga dia kembali ke pangkal jalan boleh.. tapi.. mcm tak nmpak jln ja......

mycaklempong berkata...

tak boleh salahkan pendakwah Kristian kalau iman umat Islam sendiri yang tak kukuh. Sentiasalah berdoa agar iman kita sentiasa teguh dan tidak berpaling ke arah lain.