28.5.10

David Beckham di Masjid ?


Sakit mata apabila melihat baju-baju yang memaparkan gambar lelaki Yahudi ini dibeli dan dipakai ke sana ke mari. Paling menyakitkan hati apabila melihat wajah Yahudi ini, atau paling tidak pun namanya  pada baju dibawa bersama semasa menunaikan solat di masjid. Maka jadilah lelaki Yahudi ini turut bersolat di masjid kita. Siapa lelaki Yahudi ini ? Hasil pencarian dengan bantuan Pakcik Google, lelaki Yahudi dengan nama asalnya David Robert Joseph Beckham adalah antara manusia Yahudi yang paling ramai peminatnya di dunia ini termasuk di kalangan remaja Muslim.

Anak David Beckham yang pertama telah dinamakan dengan nama Brooklyn Joseph Beckham. Semua orang mengetahui bahawa Brooklyn adalah nama sebuah penempatan terbesar masyarakat Yahudi di New York. Beckham juga mendedahkan dalam buku autobiografinya dengan mengatakan semasa kecil beliau pernah menghadiri upacara-upacara keagamaan Judais di Synagogue (tempat ibadat Yahudi) dan beberapa upacara perkahwinan saudara sebelah datuknya. Semasa zaman kanak-kanaknya, beliau juga sering memakai kippah iaitu ketayap kecil yang sering dipakai oleh masyarakat Yahudi Israel.


Kredit kepada http://myusra74.blogspot.com/ 
untuk gambar-gambar di bawah.
Gambar menunjukkan David Beckham semasa menghadiri upacara pengebumian datuknya,Joe West di tanah perkuburan Golden Green, North London.

3 ulasan:

winter gurl berkata...

ic , mmm ... x hairan la yahudi dan negara2 yg berdekatan dgnnya mempunyai cara pemakaian , bahasa , makanan , & sbgnya .sebab mereka tinggal berdekatan dan mempengaruhi budaya antara satu sama lain.

Bagi mereka mungkin itu perkara biasa , tapi bagi kita mungkin perkara luar niasa n x masuk akal(culture shock).


Memang x dpt dinafikan yg MR David Beckham ni diminati oleh ramai peminat bola sepak , termasuk muslim ,hindu , christian ,& lain2. Ini perkara yg baik , sebab sukan menyatu dan mmengeratkan sesama manusia . Buat apa nak dengki2 atau marah mereka kerana perbuatan orang lain.

peace
---maaf andai tersilap tulis---

mycaklempong berkata...

Saudari Winter Gurl :

Hanya orang Muslim yang tahu mengapa saya tidak suka dengan lelaki Yahudi.

Hanya sejarah silam yang dapat menjawabnya.

Apapun saya terima pandangan awak pandangan dari kaca mata seorang Kristian.

Pandangan awak mungkin dibuat berdasarkan perspektif lain dan saya sendiri memandangnya dari perspektif lain. Kita boleh berbeza pendapat. Berbeza bukan tidak sehaluan.

Terima kasih. Teruskan bertukar fikiran.

Loyar Lawa berkata...

ooooowhhhhhhhh yahudi ke dy ngat kristian...

kippa=ketayap. sama kan....

yang beza yahudi pakai nampak rambut.
islam pakai tutup rambut. sebab tue la kot kalo budak2 pkaai nampak rambut kat depan kena marah ngn tok dan makcik2 sb sme ngn yahudi. jadi kena bezakan